Slow Foodie tour Bologna

Bijvoorbeeld een lang weekend Bologna waarvan een groot deel compleet in het teken staat van het Slow Food. Bologna één van de mooiste steden van Italië, bekend om de Arcaden en Bologna is de culturele en muzikale hoofdstad van Europa geweest. Deze Noord-Italiaanse studentenstad een bezoekje meer dan waard. Zo staat La grassa ‘de vette’ voor Bologna’s titel als culinaire hoofdstad. La dotta betekent ‘de geleerde’, want Bologna is al eeuwenlang een beroemde universiteitsstad. La rossa (‘de rode’) verwijst naar haar historisch linkse reputatie én naar de kleur van de stad. Overal zie je terracotta daken gloeien in de zon. Ook is Bologna beroemd om de grootste zonnewijzer ter wereld. U vindt hem op de San Petronio Basiliek op de Piazza Maggiore. In deze goed bewaakte kerk ligt de beruchte fresco van Giovanni de Modena uit 1410 die een scène uit Dantes hel toont. Duik ook eens de sfeervolle straatjes in achter het Piazza Maggiore. U vindt er fijne winkeltjes en gezellige cafés.

Een dag uit onze tour…

U word s ’morgens vroeg opgehaald vanaf uw hotel en zal de gehele dag als “Foodie” doorbrengen. We gaan een hele dag “eerlijke” producenten bezoeken samen met onze Italiaanse, maar Engels sprekende gids Allesandro, inclusief een heerlijke eerlijke “Pranzo”!

In de ochtend een excursie naar een kleine kaasfabriek, waar u Alessandro ontmoet, daar waar u alle fases zal meemaken van de productie van Parmigiano Reggiano DOP (Pas op want de vloeren kunnen nat zijn, goed schoeisel word dan ook geadviseerd) ’s werelds meest bekende (en heerlijke! ) ambachtelijke die kaas hier alleen de op het platteland van Emilia-Romagna gemaakt. Dit speciale deel van de tour neemt ons mee naar een fabriek waar ze hun hele leven hebben geïnvesteerd in het behoud van de kwaliteit en de traditie van dit fantastische product. U krijgt de unieke kans om getuigen te zijn van het complete proces, vanaf de aflevering van de melk van lokale boeren tot het vervaardigen van de wrongel door de meester kaasmaker “GROTE KAAS” om het uiteindelijke verouderingsproces te bereiken. (U ziet ook een Parmigiano “bank”, deze wordt gebruikt voor het opslaan van miljoenen van deze buitengewone kaas!) Aan het eind van het bezoek kunt u genieten van een ontbijt met een glas of twee van de goede, zoete Lambrusco. Natuurlijk zal er ook veel van de Parmigiano Reggiano genuttigd worden . Daarna heeft u de mogelijkheid om direct in de fabriek de Parmigiano-met leeftijd van 14-18-30 maanden-voor een kwart van de prijs te kopen van die u thuis zou betalen. ( Ook hier kunnen vloeren nat zijn, goed schoeisel word geadviseerd!!!!). Eigen verantwoording!!

Vanuit de Parmigiano fabriek vertrekken wij naar de “Acetaia”, om de geheimen te ontdekken van de beroemde Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP (gecertificeerd balsamico-azijn, minimum 12 jaar oud). Dit is niet in de fabriek, want “Balsamico” kunt u vinden op een markt terug naar “huis”. Dit is een enkele familie productie van kleine hoeveelheden van ’s werelds beste azijn generaties, met dezelfde oude techniek van de ouder wordende lokale wijn welke in eiken vaten bewaard worden, dit proces wordt al eeuwen door de Italiaanse families in deze regio gevolgd. Het resultaat is een condimento zo heerlijk dat het moet worden geproefd om het te kunnen geloven. Volledige proeverij van Aceto Balsamico Tradizionale DOP, waarbij u 6 jaar balsamico  kunt vergelijken met 15- en 45-jaar balsamico, de ricotta samen met de Balsamico Gelly en Gelato met een Balsamico Kruiderij…

Vanuit de Aceto Balsamico gaan we naar een van de beste Prosciutto producenten in de regio, een familie die al meer dan drie generaties de Prosciutto di Modena DOP produceert, een Prosciutto gelijk aan de meer bekende Prosciutto de Parma (maar zonder dezelfde naamsbekendheid, want het is geproduceerd binnen de stadsgrenzen van Modena en niet in Parma! Gemaakt volgens hetzelfde proces van voedsel verordening). Hier leert u hoe op de zorgvuldige ambachtelijke manier een van de meest heerlijke varkensvlees producten van deze planeet word gecreëerd. Hier kunt u verse plakjes prosciutto di Modena DOP proeven in een combinatie met Lambrusco wijn. (Let op dat sommige kamers  koude opslag zijn, koelcellen !!!) En nu … .. de volgende stop? Als u wilt, schuif dan aan voor een heerlijke eerlijke Pranzo in een landelijk originele Trattoria, een perfecte afsluiting van een dag vol met het beste van de Italiaanse eetcultuur, hier vindt u de beroemde Italian Days “LIGHT” Pranzo, eten en drinken de beste FOOD & WINE ervaren dat onze regio te bieden heeft !!!!!!!

Start met het trainen van uw maag !!!!!!! 🙂

Na de lichte Pranzo terug naar Bologna … allemaal in een FOOD COMA ; )

en voor het diner? Misschien heeft u alleen nog een GELATO nodig !!! 🙂

Deze tour is perfect te combineren met een weekend Bologna! Meer info?

Mail ons even; info@buitengewoonitalie.nl of vul ons aanvraagformulier in en wij reageren zo snel mogelijk.

Translate »